ufak klavyeler benim için çok kullanışsız oluyor.
geçmişte 4 adet 88 tuş kullanmıştım, sonra o ara çok hantal geldiği ve yer kapladığı için 37 ve 49 tuş aldım.
şu an 49 tuş kullanıyorum.
sorunların başında kontakt içinden kullandığım seslerin articulation tuşlarına ulaşmamın zor olması, sürekli oktav in çık yapmam. transpoze kullandığım zaman articulationların yerlerinin kayması ve olayı iyice zorlaştırması.
şu an ki nihayi hedefim müzikten kazandığım ilk parayla 88 tuş native instruments klavye almak. çeşitli boyutları ve modelleri var. en kullanışlı özelliği articulationların yerlerini klavye tuşlarının üzerinde göstermesi.
ikincisi midi klavyede ne olmalı? pitchbend, modulation, octave +-, sustain pedal girişi, expression pedal girişi, start stop rec, ileri geri sarma bunlar hayat kurtaran şeyler. tabi bunlar benim için geçerli. sizin bunların modulation ve pitchbend haricinde hiç birine ihtiyacınız olmayabilir.
tabi bunlar da olunca fiyatlar artıp gidiyor. sıfır vereceğiniz parayla ikinci el sahibindenden ve lokasyon olarak yakın yerlerden bakmanızı öneririm.
ben korg triton taktile 49 kullanıyorum, padleri var ve hiç bi işime yaramadı, padlerle yapabileceğim şeyleri klavye tuşları ile yapabiliyorum.
en çok kullandığım düğmeler şunlar, oktav + ve -, rec start stop ileri geri cycle grubu, klavye üzerinden transpose ve velocity curve, fixed velocity değerleri girme, sustain ve expression pedal girişleri. expression pedalım yok ama ilk fırsatta almayı düşünüyorum muhtemelen sizin buna hiç ihtiyacınız olmayacak.
klavye üzerinde volume sliderlar, solo mute tuşları, pan tuşları, padler hiç bir işime yaramıyor, program içinden otomasyonunu yapabiliyorum.
bunların haricinde aftertouch, ribbon controller gibi özellikler olan alettler de var ama fiyat olarak aşırı uçuktur.
benim triton taktile 88 tuş olsaydı başka hiç bir klavye ihtiyacım olmazdı.
tabi usb girişini saymıyorum 2010 yılından beri hemen hemen tüm aletler usbdir veya hem usb hem midi in outludur.